Szkoła Podstawowa nr 2 im. Polskich Olimpijczyków

Obiad w szkole

owoce

Zasady korzystania z posiłku są następujące:

- rodzic wypełnia odpowiedni wniosek, z podaniem, w które dni tygodnia dziecko będzie korzystało z posiłku i składa go w sekretariacie szkoły, wzór wniosku do pobrania TUTAJ,

- obiad wydawany jest o godzinie 12:30,

- nieobecność dziecka jest zgłaszana telefonicznie (lub smsem) pod nr tel. 697090753 do godz. 9:00 w dniu, w którym dziecko nie będzie korzystało z posiłku,

- opłatę należy uiszczać do 10 dnia następnego miesiąca (tzn. za październik płacimy do 10 listopada), po otrzymaniu informacji z rozliczeniem, w tytule przelewu należy wpisać: imię i nazwisko dziecka, klasę, określenie miesiąca za który dokonywana jest opłata, nr konta: PKO BP 18 1020 4115 0000 9202 0221 4260, 

- Uwaga! w grudniu i czerwcu rozliczenia będą przekazane w tym samym miesiącu i należność należy uregulować w danym miesiącu (tzn. do końca grudnia i do końca czerwca).Jest to związane z zamykaniem roku księgowego (grudzień) i roku szkolnego (czerwiec),

- w przypadku niejasności dotyczących rozliczenia należy skontaktować się z sekretariatem szkoły : tel. 697090753,

- przy zaległościach w opłatach za posiłki dziecko nie będzie mogło korzystać z obiadów.

 

ALERGENY

Nr Grupa alergenów Występowanie
1.   MLEKO masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, puree ziemniaczane, tłuszcz do smarowania pieczywa
2. GLUTEN pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały
3. CYTRUSY kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
4. WIEPRZOWINA mięso wieprzowe
5. DRÓB mięso drobiowe
6. JAJA kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
7. SELER zupy, surówki z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięsa duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
8. GORCZYCA mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
9. SEZAM mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa                                       
10. SOJA/ziarno sojowe/ wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
11. RYBY kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, ryby gotowane, ryby marynowane, kawior, ikra, żelatyna
12. ORZECHY słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masło arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
13.

DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/l

owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
14. SKORUPIAKI małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
15. ŁUBINY mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
16. MIĘCZAKI

omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z  owocami morza

17. MIÓD miód naturalny i sztuczny

DO NAJCZĘŚCIEJ UCZULAJĄCYCH POKARMÓW NALEŻĄ BIAŁKA MLEKA KROWIEGO, JAJA ORAZ PSZENICY (ZWŁASZCZAU DZIECI), PONADTO RYBY, OWOCE MORZA, ORZECHY, POMIDORY, SELER, PRZYPRAWY. UCZULAJĄ TAKŻE DODATKI STOSOWANE W POKARMACH.

BIAŁKO JAJA KURZEGO należy do najczęstszych alergenów pokarmowych. w dodatku powoduje ono niekiedy bardzo burzliwe reakcje i może uczulać na odległość.

OBJAWY: wymioty, ból brzucha, pokrzywka, świąd, napady astmy, nieżyt nosa

W alergii na jajo kurze znacznie częściej i silniej uczula białko niż żółtko, ale i to ostatnie bywa czynnikiem etiologicznym niebezpiecznych reakcji anafilaktycznych, choć częstość tego zjawiska nie jest dokładnie poznana.

Alergia na mleko krowie "skaza białkowa" przez wiele lat uchodziła za rzadkie zjawisko. W znacznie większym stopniu niż uczulenie na inne pokarmy zależy od wieku. w pierwszych kilkunastu miesiącach życia mleko krowie jest najczęstszym alergenem dziecka. Z wiekiem nadwrażliwość na mleko krowie występuje rzadziej. Przypadki alergii na mleko jednego gatunku kopytnych u osób dobrze tolerujących mleko innych gatunków np.: kozie, owcze (może z wyjątkiem osła) są ogromnie rzadkie, ale się zdarzają.

Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej. Może być alergenem powietrzno  pochodnym lub wziewnym /alergia na to zboże występuje najczęściej u piekarzy pracujących w pomieszczeniach zamkniętych/

Zarówno same orzechy , jaki masło arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi.

Natomiast olej arachidowy, jeżeli otrzymuje się go prawidłowo, nie zawiera białek i w związku z tym nie uczula.

OBJAWY: wstrząs anafilaktyczny, pokrzywka, obrzęk górnych dróg oddechowych, również wysiewy pokrzywki, napady astmy, zaostrzenia już istniejącego nieżytu nosa lub krótkotrwałe jego wystąpienie, biegunki, wymioty i świąd.

Do bardzo rzadkich powikłań należą objawy neurologiczne oraz powstawanie owrzodzeń w jamie ustnej. Czas od spożycia orzeszków do wystąpienia reakcji waha się od kilku minut do kilku godzin. Cięższe epizody poprzedzane są czasem uczuciem palenia w ustach , złym ogólnym samopoczuciem i niepokojem, a dopiero po kilku minutach (niekiedy sekundach) występują zasadnicze objawy. Reakcja anafilaktyczna przebiega stosunkowo łagodnie i nawet utrata przytomności często nie prowadzi do zgonu.

W związku ze stosunkowo częstymi zgonami, diagnostyka alergii na orzeszki ziemne jest niezwykle istotna.

Seler należy do częstych alergenów pokarmowych. W większości przypadków alergizuje osoby z nieżytem nosa wywołanym nadwrażliwością na pyłek roślin.

OBJAWY: rumień, pokrzywka, astma, nieżyt nosa, alergozy pokarmowe, obrzęk Quinckego, czasem pojawiają się słabe reakcje anafilaktyczne oraz obrzęk krtani. Objawy nadwrażliwości są zwykle krótkotrwałe. Seler należy do grupy alergenów pokarmowych , których spożycie może spowodować reakcję anafilaktyczną.

Marchew należy do najczęściej alergizujących jarzyn. Alergia na na marchew często współistnieje z uczuleniem na inne owoce i warzywa.

Objawy ze strony przewodu pokarmowego, a nieraz ostra pokrzywka. Po spożyciu marchwi może też wystąpić wyprysk wokół odbytu. 

Ryby są najczęstszym źródłem alergenów pokarmowych, których spożycie wywołuje wstrząs anafilaktyczny. 

Węgorz, dorsz, tuńczyk są jedną z wielu ryb, które silnie uczulają. Nadwrażliwość ta w porównaniu z alergią na inne pokarmy ma kilka osobliwości.

Uczulenie na ryby jest bardzo częste. Szczególnie duży odsetek nadwrażliwych obserwuje się wśród dzieci i młodzieży oraz w krajach rozwiniętych rybołówstwem morskim. 

Początkowo chory nie toleruje pojedynczych gatunków ryb, a dopiero później u większości, ale nie u wszystkich.

OBJAWY: biegunka, nudności, bóle w nadbrzuszu, astma.

Alergia na jabłko jest dość częsta. Niejednokrotnie towarzyszy jej nadwrażliwość na seler lub marchew.

Osobliwością uczulenia na jabłka jest jego związek z alergią wziewną na pyłki niektórych roślin. Alergia na jabłka bywa wcześniejsza i "predysponuje" do późniejszej (przebiegającej wówczas zwykle bardzo ciężko) alergii wziewnej.

Alergia na ziemniaki występuje głównie u gospodyń domowych i pracowników gastronomii. Podczas termo labilności większość alergenów ulega unieczynnieniu w procesie gotowania, smażenia /obróbka termiczna/.

Alergia na ziemniak łączy się ze złym znoszeniem innych owoców i warzyw.

OBJAWY: pokrzywka, astma

Na pomidora stosunkowo często są uczulone osoby stale zawodowo przygotowujące kanapki oraz sprzedawcy żywności.

Pomidor należy do warzyw, które wywołują tzw. białkowe zapalenie skóry.

OBJAWY: pokrzywka

Brzoskwinia szczególnie często uczula w rejonie śródziemnomorskim, wywołuje różnorodne objawy kliniczne, zwłaszcza pokrzywkę. Siniej alergizuje skórka niż miąższ brzoskwini mogąc powodować zespół lateksowo - owocowy.

Brzoskwinie mogą także wywoływać exercise-induced anaphylaxis tj. odczyny anafilaktyczne poprzedzone wysiłkiem fizycznym, np. biegiem czy grą w tenisa. Dzieje się tak, gdy alergizujący pokarm zostanie spożyty w ciągu 2 godzin przed posiłkiem.

Alergia na owoc czereśni powstaje w odmienny sposób w różnych częściach Europy. Różnice te zależą od tego, które z uczulających białek czereśni jest w danym rejonie większym alergenem.

Podobnie jak w przypadku wielu innych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego, nadwrażliwość na czereśnie jako uwarunkowana pyłkiem jest głównie związana z jamą ustną i gardłem z powodu łatwości, z jaką alergeny są trawione w przewodzie pokarmowym i dlatego powoduje głównie OAS.

OBJAWY: pokrzywka

DO PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW UŻYWANE SĄ PRZYPRAWY:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy